Alegerea grip-ului

"Pe ce grip sa fie racheta?" este a doua intrebare pe care ti-o adresam (dupa prima "Ce model v-ar interesa?"), atunci cand iti preluam comanda.

Daca ai deja o racheta, lucrurile sunt simple, probabil stii deja daca te simtit confortabil cu grip-ul aceasteia.
Daca esti la prima racheta sau nu esti multumit de grip-ul actual, exista mai multe modalitati de a afla ce grip ti se potriveste. Din pacate nici una din aceste metode nu este foarte stiintifica ...

1. Wilson ofera o metoda simpla de determinare a dimensiunii manerului rachetei - deschide fisiereul PDF "Grip size" (ai nevoie de Adobe Reader, daca nu-l ai instalat pe calculator il poti descarca gratuit de aici) - aveti grija atunci cand printati sa selectati optiunea Page Scaling: None (detalii).

Erori posibile: atunci cand printezi pagina respectiva, printeaza pe o foaie A4 fara a redimensiona/constanstrange dimensiunile documentului, altfel rezultatele vor fi irelevante.

2. Daca ai la dispozitie o racheta (un model mai vechi sau racheta unui coleg), tinand racheta cu priza inchisa "eastern" (vezi prima imagine de mai jos), ar trebui ca degetul aratator al mainii stangi (in cazul celor care lovesc mingea cu mana dreapta, si invers pentru ceilalti) sa intre exact in spatiul dintre podul palmei si degetul inelar si mijlociu (vezi a doua imagine de mai jos).

Daca nu este destul loc sa introduci degetul aratator astfel, atunci grip-ul este mic, iar daca spatiul este prea mare, probabil ai nevoie de o marime mai mare a grip-ului.

Erori posibile: destul de putine, poate doar de interpretare a explicatiilor de mai sus.
Multi considera aceasta metoda ca fiind cea mai buna de determinare a grip-ului rachetei.

3. Daca nu ai la dispozitie o racheta, potii utiliza o rigla sau o ruleta. Cu palma (mainii cu care executati lovitura) deschisa si degetele apropiate unul de celalalt, extinse la maxim, aseaza rigla paralel cu degetul inelar, cu diviziunea 0 la intersectia cu linia "capului" (vezi imaginea de mai jos). Citeste indicatia riglei din varful degetului inelar si consulta tabelul de mai jos.

Daca valoarea indicata este de aproximativ:
- 10,5 mm, inseamna ca ai nevoie de o racheta cu grip de marimea L1 (standard EU) sau 4 1/8 (standard US).
- 10,8 mm, grip L2 - 4 1/4
- 11,1 mm, grip L3 - 4 3/8
- 11,4 mm, grip L4 - 4 1/2
- 11,8 mm, grip L5 - 4 5/8

Erori posibile: din pacate folosind aceasta metoda pot aparea atat probleme de interpretare a metodei, cat si de citire a valorilor indicate de rigla cauzate de unghiul de citire, pozitionare eronata a riglei ... etc.

Rachetele pentru copii si juniori au marimile L00, L0, L1 si L2 si in general alegerea lor se face in functie de varsta.

Indiferent de metoda folosita, tine cont ca un overgrip (recomandam utilizarea unui overgrip peste manerul original) sporeste grosimea manerului cu o jumatate de numar, mai precis 1/16 inch.
 


Consideratiile de mai sus sunt discutabile si interpretabile. Site-ul nostru nu poate fi facut raspunzator pentru eventualele neplaceri cauzate de alegerea ta.